Zanzibar testira dronove u borbi protiv malarije

Zanzibar testira dronove po prvi put kako bi pomogli u borbi protiv malarije na ostrvu, kraj obale Tanzanije.

Dronovi će prskati tečnost na bazi silikona po njivama, gde su velika prostranstva stajaće vode gde komarci koji nose malariju polažu svoja jaja. Supstanca će se širiti po vodi i sprečiti da se jaja izlegnu. Nada se da će ovo značajno smanjiti broj komaraca koji nose malariju u okolini.

Prskanje dronovima je test da se vidi da li će pomoći vladi Zanzibara da postigne svoj cilj da eliminiše malariju do 2023. godine, u skladu sa strateškim planom koji je usvojio program za uklanjanje malarije na Zanzibaru.

Prskanje dronovima relativno je jeftin način da se zaustavi razmnožavanje komaraca.

Dron će prskati Akuatain, tečni gel koji će se širiti po delu vode i ubijati larve komaraca. Supstanca je testirana na međunarodnom nivou i otkriveno je da je neškodljiva za neciljne organizme, netoksična je i biorazgradiva.

U početnom testu, u oblasti Cheju na južnom Zanzibaru, bespilotna letelica je prskala jako nisko, komarci su bili zarobljeni dok se gel širio po vodi. Bez gela, larve bi se pojavile kao odrasli komarci u potrazi za krvnim obrokom. Kad ti komarci ujedu ljude zaražene malarijom, oni postaju vektori bolesti i nastavljaju njen smrtonosni prenosni ciklus.

Zanzibar testira dronove
Image by Herney Gómez from Pixabay

Duž obale Indijskog okeana u istočnoj Africi, Zanzibar i kontinentalna Tanzanija vodili su dugu, dobro dokumentovanu bitku sa malarijom.

U poslednjih 10 godina, Zanzibar, sa 1,2 miliona ljudi, započeo je sa različitim metodama borbe protiv malarije. Hiljade mreža protiv komaraca raspoređene su u krevetima, a insekticidi su isporučeni u vidu spreja po kućama.

Kampanje su uspele da smanje prevalenciju bolesti. U nekim područjima Zanzibara opaženo je da prevalenca malarije opada sa 40% stanovništva na manje od 10%, prema programu za uklanjanje malarije.

Zanzibar testira dronove kao deo nove strategije. Upotreba bespilotnih letelica biće od suštinskog značaja za efikasno prskanje velikih pirinčanih polja, koja su na Zanzibaru identifikovana kao žarišta malarije i denga groznice. Dron je efikasan, jer prskanje rukom zahteva mnogo vremena, a upotreba helikoptera je preskupa.