Ekološki način za zaustavljanje komaraca

Dugo je bio san istraživača zaraznih bolesti širom sveta da stvore siguran, netoksičan način u borbi protiv komaraca.

Ekološki način za zaustavljanje komaraca je atraktivan i posebno važan! Naučnici sa Univerziteta u Nju Meksiku su možda pronašli kako da to urade pomoću jednostavnog trika koristeći običan pekarski kvasac i ulje narandže za neutralisanje larvi komaraca pre nego što prerastu u komarce. Esencijalna ulja biljaka, poput ulja narandže, imaju poznata insekticidna svojstva.

„Biljke ga koriste da bi se zaštitile od grabežljivaca“, kaže ona, „zato ga jednostavno koristimo na drugačiji način.“

Jednostavno rečeno, pronašli su način za ubrizgavanje narandžinog ulja u ćelije kvasca. Ulje ubija kvas, ali sitne kapljice ulja ostaju sadržane u živoj staničnoj stenci kvasca.

Pomoću posebne metode, ostaci ulja se isperu sa spoljašnje strane ćelija kvasca, koje se zatim osuše u prah – a potom pomešaju sa vodom da bi se stvorio rastvor koji se može prskati po ribnjacima i lokvama.

Ispostavilo se da se larve komaraca prehranjuju kvascem, kao i da pokleknu kada pojedu gljivične ćelije ispunjene uljem.

Tehnologija rešava problem unošenja toksičnih hemikalija u okruženje koje mogu naštetiti ljudima i drugim stvorenjima. Imaju tendenciju da izgube svoju efikasnost vremenom.

„To je korak dalje od upotrebe larvicida koji su štetniji za ljude, poput organofosfata. Mnogi komarci počinju da razvijaju otpor prema tim stvarima.“

Efikasnije je od jednostavnog prskanja esencijalnih ulja u prirodi, jer ulja mogu biti toksična u visokim koncentracijama i brzo se razgrađuju ako su izložena suncu.

Hurvitz i njen tim započeli su rad na projektu pre oko četiri godine, kada je širom sveta nastala zabrinutost zbog novootkrivenog virusa Zika. Znali su da larve jedu kvasac i kada su gajene u laboratoriji, hranile su se ribljim pahuljicama.

Ekološki način za zaustavljanje komaraca i dalje se radi na testiranju metode na drugim vrstama komaraca.