Kako se rešiti smrdibuba u kući ZAUVEK!

Smrdibube , zajedno sa drugim neugodnijim prijateljima insekata, jedan su od neprijatnijih predznaka proleća. Verovatno ćete u nekom trenutku dočekati smrdibube u vašoj kući. Vrsta smrdibuba sa kojom ste se najverovatnije susreli je invazivna smeđa marmotirana smrdljiva buba (ukratko BMSB), koja je nastala sredinom 1990-ih i bezopasna je za ljude. Pre nego što pređete u režim ponavljanja grešaka, pročitajte o srži problema i pronađite savete za prevenciju.

Šta privlači Smrdibube?

Iako se može činiti kao da se smrdibube pojavljuju niotkuda, njihovo prisustvo se obično može pripisati zbog nekoliko faktora. Greške poput voća (posebno zrelog voća), tako da ako ste ljubitelj klasične posude za voće na stolu, vaša zrela gomila banana mogla bi biti krivac. Za smrdibube je poznato da uživaju u svim delovima biljaka, uključujući cvetove, pupoljke, voće ili povrće, pa čak i orašaste plodove, pa su velike šanse da vaš vrt privlači ove neugodne insekte.

Kako bismo upotpunili listu nezaobilaznih atrakcija, ovi insekti vole toplinu i sunčevu svetlost. Obično prolaze kroz period „hibernacije“ tokom hladnih zimskih meseci, često skrivajući se u zidovima ili praznim prostorima poput tavana. Kada temperature počnu da rastu i dani postaju sunčaniji, smrdibube izlaze iz svojih skrovišta i postaju aktivne.

Na šta smrde smrdljive bube?

Smrdibube su deo porodice insekata koji koristi miris kao odbrambeni mehanizam. Kada prete ili beže, smrdibube emituju snažnu mirisnu supstancu iz žlezde u njihovom stomaku. Ljude miris podseća na biljke ili začine, poput korijandera, pomešanog sa hemijskim mirisom. Drugim rečima, nije prijatan miris. Ako naiđete na smrdibube, pokušajte lagano da je prebacite napolje ili da je uklonite vakuumom za hvatanje insekata.

Ujedaju li smrdljive bube?

Smrdljive bube se drže biljaka i drugih izvora hrane na otvorenom. Ne ubadaju i ne grizu, iako imaju tendenciju da se prikradu ili iznenadno slete na vas (ili vašu odeću i kosu), smrdljive bube su za ljude obično bezopasne.

Kada je sezona smrdljivih buba?

Smrdljive bube postoje tokom cele godine, ali verovatnije je da ćete naići na smetnje u vidu neprijatnih miriasa tokom prolećnih i letnjih meseci, kada se temperature podignu i bube koje su tražile toplo zimsko utočište u vašoj kući ili bašti krenu da se aktiviraju.

Kako da zadržim smrdljive bube van kuće?

PROVERITE ULAZNE TAČKE.
Započnite ispitivanjem svih mogućih ulaznih mesta i rešavanjem bilo kojih očiglednih pukotina ili otvora. Proverite okvire prozora i vrata u područjima koja su često obasjana, spoljne obloge od drveta, čak i oko električnih utičnica. Bilo koja sporna područja zapečatite zaptivkom ili izvedite neophodne popravke da biste fiksirali veće otvore i moguće ulazne tačke.

PROVERITE SPOLJNU RASVETU.
Pošto smrdljive bube privlači svetlost, razmislite o isključivanju spoljnih sijalica sa žutim odsjajem ili o svetlosnim isparenjima na bazi natrijuma za koje se zna da su manje „atraktivna“ za insekte. Svetla od natrijumove pare se često koriste za smanjenje svetlosnog zagađenja u gradovima ili u blizini plaža sa aktivnostima gnežđenja morskih kornjača.

RAZMOTRITE HEMIKALIJE.
Ako ste zapečatili sve ulazne tačke prema najboljim mogućnostima i pokušali da smanjite svetlost, a situacija sa smrdljivim bubama se ne menja, možda će vam trebati neka hemijska pomoć. Uobičajena hemijska sredstva sadrže deltametrin, pesticid za koji se zna da ubija smrdljive bube. Mogu se koristiti u blizini uobičajenih ulaza ili oko prozora ili drugih mesta na kojima se smrdi bube vole okupljati.

ISPROBAJTE KUĆNI LEK.
Predlaže se da je jednostavna kombinacija tople vode, sapuna za suđe i belog sirćeta efikasna „zamka“ za smrdljive bube. ( Preporučuje se punjenje boca za sprejeve sa 2 šolje vruće vode, 1 šoljicom belog sirćeta i 1/2 sapuna za suđe i direktno prskanje po bubama.)