5 stvari koje komarci ne žele da znate

Kako je leto u punom jeku, pročitajte ove tajne o komarcima pre nego što krenete na zabavu na suncu.

Volimo pivo

Komarci ne žele pivo. Nema vruće ledenog piva u vreloj letnjoj noći – samo obavezno popijte unutra. Zašto? Studija japanskih istraživača otkrila je da ispijanje jednog piva povećava privlačnost komaraca.

Specijalista za komarce dr Graison Brovn, direktor Laboratorija za entomologiju javnog zdravlja na Odeljenju za entomologiju Univerziteta u Kentuckiju, kaže:

„CO2 izlazi iz piva kada se otvori. C02 će privući komarce koji se hrane uglavnom sisarima. Znamo da komarci koriste CO2 kako bi se približili sisarima. „
Helanke su naš omiljeni dodatak
komarci ne žele vezbanje joge
Image by AndiP from Pixabay

Možda mislite da je prekrivanje u uskoj odeći pametna ideja jer dosadne bube neće moći da napadnu vašu golu kožu, zar ne? Pogrešno. Studija objavljena u časopisu Journal of Insect Science kaže da su popularne pantalone moda ne! Bolje vam je da nosite labavu odeću – komarcima je teže locirati otkrivenu kožu. Još jedna pogodnost: Ova vrsta garderobe čuvaće vas hladnije i preusmeravati insekte vođene toplotom dalje od tela.

Voleli bismo da ne nosite taj parfem
komarci ne žele parfem u boci
Image by silviarita from Pixabay

Rodriguez je takođe otkrio da popularni parfem Victoria’s Secret pod nazivom Bombshell može delovati kao repelent. Uprkos prijatnom mirisu, grickalice su mrzile miris. Međutim, s obzirom da kozmetika sadrži toliko mnogo sastojaka – od kojih su neki vlasnički – nema načina da se kaže šta je to aktivno sredstvo:

Rodriguez:

„Verovatno je sastavljeno od više desetina tajnih sastojaka, a možda su jedan ili dva od njih repelenti“.
Ne volimo dobro isplanirane bašte
komarci ne žele kaktus
Image by Milada Vigerova from Pixabay

Prema travnjaku i pejzažu , komarci ne žele brojne divne mirise i cveće , uključujući ruzmarin, limun, lavandu, neven, bosiljak, papriku i beli luk. Štetočine imaju vrlo osjetljive mehanizme osjetljivosti koji mogu prevladati aromom cvetne ili obične biljke u domaćinstvu. Ako ne mogu da nanjuše vašu kožu, krv ili znoj, potražit će druge lokacije.

Za uzgoj nam je potrebno samo malo stajaće vode
komarci ne žele vodu
Image by rony michaud from Pixabay

Komarci mogu odlagati jaja u stajaću vodu koju pronađete u poklopcu za flaše, izveštava Agencija za zaštitu životne sredine, pa skenirajte vaše dvorište da biste pronašli bilo koja potencijalna područja za uzgoj. EPA savetuje „pražnjenje i ribanje, prevrtanje, prekrivanje ili izbacivanje bilo kojih predmeta koji sadrže vodu poput guma, kante, sadnica, igračaka, bazena, kućica za ptice, tanjira sa saksijama ili kontejnera za smeće.“ Voda je takođe izvor hrane dok su komarci u vodenoj fazi. Komarci se hrane sa mnogo vrsta čestica koje se nalaze u vodi.