Zašto skakavci ulaze u kuće i da li trebamo da se brinemo?

Skakavci su fascinantni insekti poznati po svojoj sposobnosti da skaču velike udaljenosti i prelepoj raznolikosti boja.

Dok ih često vidimo u prirodi, ponekad se dogodi da skakavci ulaze u naše kuće, što može izazvati zabrinutost. Evo nekoliko razloga zašto skakavac ulazi u kuću, šta se to dešava i da li trebamo da se brinemo?

Potraga za Hranom

Skakavci ulaze u stan ili kuću zato što su biljojedi, iako ponekad jedu i male insekte. Kada se skakavac zeleni, crni ili neka druga vrsta nađu u vašem domu, to može značiti da su tražili hranu. A zašto skakavci ulaze u kuće ili stanove, to je obično jer su privučeni zelenim biljkama i lišćem.

Zaštita od extremnih uslova

Skakavci mogu ući u kuće kako bi se zaštitili od ekstremnih vremenskih uslova. To se često dešava tokom jakih kiša ili vrelih dana kada traže hladnije i suvlje mesto.

Nuspojave sezone skakavaca

U nekim regionima sveta, postoji sezona skakavaca kada njihove populacije naglo rastu. Tokom ovih perioda, veća koncentracija skakavaca može rezultirati njihovim ulaskom u kuće.

U Junu 2014 godine u Srbiji je zabeležen veoma jak nalet skakavaca u mestu Belo Polje kod Kuršumlije. Radilo se o vrsti crnog skakavca (Romalea guttata), koji se kretao po putu u velikom broju.

Nema razloga za paniku

Iako skakavci mogu biti iznenađenje u vašem domu, obično nema razloga za paniku. Oni su obično bezopasni za ljude i ne nanose štetu u kući. Skakavci u Srbiji su uglavnom bezezlene vrste, i ne treba ih se plašiti.

A evo nekoliko primera kako se rešiti skakavca u kući ili stanu

Blago ih uhvatite i oslobodite

Ako primetite skakavce u stanu ili kući, blago ih uhvatite koristeći neku čašu ili karton, a zatim ih pustite napolje. Primera radi uzmite plastičnu čašu, preklopite ga tako da ga ne povredite. Zatim uzmite neki papir ili karton i polako gurnite ispod te čaše i sve tako zajedno iznesite na terasu ili prozor i otvorite.

Zatvorite prozore i vrata

Da biste sprečili ulazak skakavca u prostoriju, držite prozore i vrata zatvorenim ili postavite mreže za insekte. U letnjem periodu je to malo nezgodno jer vam je neophodan svež vazduh, ali za to postoji rešenje. Najsigurnija varijanta u tom slučaju su komarnici. Komarnik možete da izaberite u zavisnosti od otvora na kući ili stanu. Imate rolo komarnike za prozor i plise komarnike za prozor ili balkonska vrata, koji su jednostavni za korišćenje, a ujedno i najdelotvorniji protiv skakavaca. Takođe postoji i treća varijanta, a to su fixni komarnici, koji takođe pružaju sigurnu zaštitu.

Održavajte vegetaciju oko kuće

Ako primetite da dolaze skakavci iz vaše bašte, razlog je možda previše zelenih površina. Održavajte vaše dvorište blagovremeno i smanjićete svakako njihovo brojno stanje.

Zaključak

U suštini, skakavci ulaze u kuće iz prirodnih razloga, a njihova prisutnost obično nije pretnja. Umesto toga, divite se njihovoj lepoti i jednostavno ih pustite da nastave svoj put.