Kako mape i mašinsko učenje pomažu u borbi protiv malarije

25. aprila je Svetski dan malarije, dan posvećen podizanju svesti i poboljšanju pristupa alatima za prevenciju malarije. Skoro polovina svetske populacije je u opasnosti od malarije, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, a 2015. godine procenjeno je da je imao 212 miliona slučajeva malarije i 429.000 smrtnih slučajeva. U oblastima sa visokim stepenom infekcije, deca mlađa od 5 godina čine 70% smrtnih slučajeva od malarije.

DiSARM (Nadzor bolesti i praćenje rizika) je projekat koji vodi Inicijativa za eliminaciju malarije i podržan od strane Bill and Melinda Gates Foundation[1]Bill & Melinda Gates Foundation, Spajanje Fondacije Villiam H. Gejts i Gejts Learning Foundation, američka je privatna fondacija koju su osnovali Bil Gejts i Melinda Frenč Gejts. i Clinton Health Access Initiative[2]Clinton Health Access Initiative, Inc. (CHAI) je globalna zdravstvena organizacija posvećena spašavanju života i smanjenju tereta bolesti u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. za mapiranje lokacija na kojima se malarija može pojaviti. Borimo se protiv epidemije malarije. Koristeći Google Earth Engine, DiSARM kreira ‘mape rizika’ visoke rezolucije. Ovo će pomoći programima kontrole malarije da identifikuju gde da usmere resurse za prevenciju i lečenje.

Hugh Sturrock epidemiolog vodi projekat DiSARM i docent je za epidemiologiju i biostatistiku u Global Health Sciences na Univerzitetu Kalifornije u San Francisku.

Kao epidemiolog, zašto se odlučio da se fokusira na malariju?

Njegovo prvo interesovanje bilo je 2005. godine, kada je bio na diplomskim studijama na Univerzitetu u Edinburgu, radeći sa profesorom Endrjuom Ridom na istraživanju komaraca. Bilo je to kada je radio na projektu koji je istraživao kontrolu gljivica. Odjednom je shvatio da njegovo istraživanje može imati pozitivan uticaj na živote ljud, i od tog trenutka je bio fokusiran. Od tada, smrtnost od malarije je dramatično opala, ali ona ostaje veliki javnozdravstveni problem.

Koje regione će DiSARM prvo ciljati?

DiSARM testira u Svazilendu[3]Esvatini, zvanično Kraljevina Esvatini, ranije poznata i pod imenima Kraljevina Svazilend i Ngvana, mala je država na jugu Afrike koja se nalazi između Južne Afrike na zapadu i Mozambika na … Continue reading i Zimbabveu[4]Zimbabve, ili zvanično Republika Zimbabve je država koja se nalazi u južnom delu Afričkog kontinenta, izmeću Viktorijinih vodopada, jezera Karibe, reke Zambezi na severu i reke Limpopo na jugu. … Continue reading, dva regiona na ivici eliminacije malarije. Između 2000. i 2014. godine, prijavljeni slučajevi malarije u Svazilendu smanjeni su za 99%, a u 2015. Svazilend je prijavio manje od 400 slučajeva u zemlji. U međuvremenu, Zimbabve je zabeležio pad od 74% prijavljenih slučajeva između 2005. i 2015. godine.

Kada mali broj slučajeva ostane u nekoj oblasti, potrebna je precizna intervencija da bi se potpuno eliminisala malarija, a DiSARM može pomoći da se praznina potpuno zatvori. Strateškijim fokusiranjem resursa mogu smanjiti mapu malarije i potpuno eliminisati bolest u ovim zemljama.

Interfejs DiSARM daje programima malarije pregled malarije skoro u realnom vremenu i predviđa rizik na određenim lokacijama, kao što su područja zdravstvenih ustanova, sela i škole. Preklapanje podataka omogućava programima kontrole malarije da identifikuju područja visokog rizika koja imaju nedovoljan nivo zaštite i bolje distribuiraju svoje intervencije.
Interfejs DiSARM daje programima malarije pregled malarije skoro u realnom vremenu i predviđa rizik na određenim lokacijama, kao što su područja zdravstvenih ustanova, sela i škole. Preklapanje podataka omogućava programima kontrole malarije da identifikuju područja visokog rizika koja imaju nedovoljan nivo zaštite i bolje distribuiraju svoje intervencije.

Kako DiSARM koristi Google Earth Engine za borbu protiv malarije?

Mapiranjem gde je najverovatnije da će se malarija pojaviti, mogu preduzeti mere u tim oblastima. Kad god se nekome u Svazilendu i Zimbabveu dijagnostikuje malarija, tim se vozi do sela gde je došlo do infekcije i prikuplja njegove GPS tačke, uključujući tačnu lokaciju infekcije. Međutim, ove tačke same po sebi ne određuju tačno rizik od malarije. Takođe su im potrebni satelitski snimci uslova kao što su padavine, temperatura, nagib i nadmorska visina koji utiču na razmnožavanje komaraca i razvoj parazita.

Google Earth Engine prikuplja i organizuje potrebne javne satelitske slike. Ranije su ove slike morale biti dobijene iz različitih izvora kao što su NASA, USGS i različiti univerziteti širom sveta. Ali sa Google Earth Engine-om, sve je na jednom mestu i mogu da ga obrađuju Google-ovi računari. Podaci sa satelitskih snimaka iz Google Earth Engine-a biće kombinovani sa lokacijama slučajeva malarije koje je prikupio Nacionalni program za kontrolu malarije kako bi se napravio model koji može da kreira mape koje identifikuju područja koja su najugroženija.

Takođe su razvili mobilnu aplikaciju koja pruža oflajn mape sa uputstvima i ciljanim lokacijama zgrada za terenske ekipe.

Šta je sledeće za DiSARM?

Tokom sledeće godine planiraju da prošire platformu kako bi prikazali ne samo trenutni rizik od malarije, već i buduću prognozu. Verujemo da Svazilend i Zimbabve mogu da iskorene malariju i nadamo se da će ovaj alat pomoći ovim i drugim zemljama da se približe tom cilju. Za više informacija posetite disarm.io.

Izvor: blog.google

Reference

Reference
1 Bill & Melinda Gates Foundation, Spajanje Fondacije Villiam H. Gejts i Gejts Learning Foundation, američka je privatna fondacija koju su osnovali Bil Gejts i Melinda Frenč Gejts.
2 Clinton Health Access Initiative, Inc. (CHAI) je globalna zdravstvena organizacija posvećena spašavanju života i smanjenju tereta bolesti u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.
3 Esvatini, zvanično Kraljevina Esvatini, ranije poznata i pod imenima Kraljevina Svazilend i Ngvana, mala je država na jugu Afrike koja se nalazi između Južne Afrike na zapadu i Mozambika na istoku. Mbabane je administrativni centar, a u Lobambi se nalazi zakonodavno i kraljevo sedište.
4 Zimbabve, ili zvanično Republika Zimbabve je država koja se nalazi u južnom delu Afričkog kontinenta, izmeću Viktorijinih vodopada, jezera Karibe, reke Zambezi na severu i reke Limpopo na jugu. Zimbabve se graniči sa Južnom Afrikom na jugu, Bocvanom na zapadu, Zambijom na severu i Mozambikom na istoku.