Top 5 saveta za sprečavanje kondenzacije na prozorima

Kondenzacija na prozorima može biti čest problem u domaćinstvima, posebno tokom hladnijih meseci. Ovaj fenomen ne samo da može zasmetati pogled kroz prozor, već i doprineti razvoju buđi i vlažnosti unutar vašeg doma. Srećom, postoji nekoliko efikasnih načina da se ovaj problem reši.

Suočeni ste sa kondenzacijom na prozoru? Otkrijte praktične savete kako sprečavanje kondenzacije na prozorima, osigurava čist i suv pogled tokom hladnih dana.

1. Održavajte nisku unutrašnju vlažnost

Jedan od ključnih faktora u sprečavanju kondenzacije na prozorima je održavanje niske unutrašnje vlažnosti u vašem domu. Visoka vlažnost vazduha unutar prostorija je glavni uzrok kondenzacije, jer topli vlažni vazduh, kada dođe u kontakt sa hladnijom površinom prozora, oslobađa vlagu u obliku kondenzata. Evo nekoliko načina kako da održite nisku unutrašnju vlažnost:

 • Ventilacija prilikom kuvanja i tuširanja: Uključite ventilatore ili otvorite prozore prilikom kuvanja ili tuširanja kako biste omogućili vlažnom vazduhu da napusti prostoriju.
 • Sušenje veša napolju: Ako je moguće, sušite veš napolju umesto unutar kuće, jer sušenje veša unutra može značajno povećati vlažnost vazduha.

2. Izolujte prozore

Pravilna izolacija prozora je ključna u borbi protiv kondenzacije na prozoru. Ovi problemi se najčešće dešavaju kada su PVC prozori i stakla lošeg kvaliteta, što dovodi do loše izolacije. Kada su prozori loše izolovani, hladnoća sa spoljašnje strane lako prodire unutra, stvarajući idealne uslove za kondenzaciju kada topli unutrašnji vazduh dođe u kontakt sa hladnom površinom stakla.

Loš izbor PVC stolarije velikim delom je zaslužan za kondenzaciju na staklima. Postoje razni proizvođači profila koji u marketinške svrhe nude profile sa 5 ili više komora, ali ako su zidovi tih komora tanki, oni nisu baš kvalitetni. Termoizolacija kod profila ugradne dubine od 70 mm, sa 6 komora, može biti slabija od profila ugradne dubine 76 mm, sa 5 komora. Važno je napomenuti da što je niži koeficijent toplotne provodljivosti (takozvana „U“ vrednost vrednost), to je bolja izolacija, odnosno energetska efikasnost, pa samim tim je kvalitetniji i prozor.

3. Redovno provetravanje

Redovno provetravanje prostorija je ključno za sprečavanje kondenzacije na prozorima. Provetravanjem se omogućava cirkulacija vazduha i smanjuje se vlažnost unutar prostorije, što direktno utiče na smanjenje kondenzacije. Međutim, pre nego što otvorite prozore za provetravanje, važno je da prvo spustite komarnike kako biste sprečili ulazak komaraca, smrdibuba ili skakavaca u vaš dom. Evo nekoliko saveta kako to efikasno uraditi:

 • Spustite komarnike pre provetravanja: Pre otvaranja prozora, obavezno spustite rolo komarnik, plise komarnik ili fiksni komarnik. Ovo će sprečiti ulazak neželjenih insekata kao što su komarci, smrdibube ili skakavci, dok omogućava nesmetan protok vazduha.
 • Koristite rolo komarnik za fleksibilnost: Rolo komarnik je idealan za brzo i lako provetravanje, jer se može podizati i spuštati po potrebi, pružajući efikasnu zaštitu od insekata.
 • Plise komarnik za veće prozore: Za veće prozore, plise komarnik nudi fleksibilnost i jednostavnost korišćenja, što ga čini odličnim izborom za redovno provetravanje.
 • Fiksni komarnik za stalnu zaštitu: Ako imate prozore koji se ređe otvaraju, fiksni komarnik pruža stalnu zaštitu od insekata, dok istovremeno omogućava cirkulaciju vazduha.

Redovno provetravanje, uz prethodno spuštanje komarnika, ne samo da će pomoći u smanjenju kondenzacije na prozorima, već će i osigurati da vaš dom ostane zaštićen od insekata, dok uživate u svežem i suvom vazduhu.

4. Upotreba zavesa i roletni

Upotreba zavesa i roletni može biti veoma efikasna u borbi protiv kondenzacije na prozoru. Ovi elementi pružaju dodatni sloj izolacije, smanjujući prenos hladnoće sa prozora na unutrašnji vazduh vašeg doma. Evo kako ih možete koristiti:

 • Trakaste zavese za dodatnu izolaciju: Trakaste zavese su odlične za očuvanje toplote unutar prostorije. One smanjuju protok hladnog vazduha sa prozora, čime direktno utiču na smanjenje kondenzacije.
 • Roletne kao efikasan izolator: Roletne ne samo da pomažu u očuvanju toplote, već i pružaju dodatnu barijeru protiv hladnoće. One su posebno korisne tokom zimskih meseci, kada su temperature niske i kada je potrebno maksimalno izolovati prozore. Međutim takođe su pogodne i kao sklonište za smrdibube u zimskom periodu. Doduše postoji više rešenja kako se rešiti smrdibuba na prirodan način.

Korišćenjem zavesa i roletni, ne samo da ćete smanjiti kondenzaciju na prozorima, već ćete i poboljšati ukupnu toplotnu efikasnost vašeg doma. Ovo ne samo da doprinosi većem komforu, već može i smanjiti troškove grejanja, čineći vaš dom energetski efikasnijim.

5. Upotreba sredstava za absorpciju vlage

Jedan od efikasnih načina za sprečavanje kondenzacije na prozoru je upotreba sredstava za absorpciju vlage. Ova sredstva su posebno dizajnirana da upijaju višak vlage iz vazduha, čime se smanjuje vlažnost u prostoriji i, posledično, kondenzacija na prozorima. Evo nekoliko saveta kako ih koristiti:

 • Silika gel i higroskopni kristali: Ovi materijali su izuzetno efikasni u upijanju vlage iz vazduha. Mogu se postaviti u različitim delovima prostorije, posebno blizu prozora, kako bi maksimalno apsorbovali vlagu.
 • Kontejneri za absorpciju vlage: Postoje specijalni kontejneri koji se mogu postaviti u prostorijama za skupljanje viška vlage. Ovi kontejneri sadrže materijale koji privlače i zadržavaju vlagu, čime se efikasno smanjuje vlažnost u prostoriji.
 • Prirodne alternative: Ako preferirate prirodne metode, možete koristiti biljke koje prirodno apsorbuju vlagu ili posude sa solju koje takođe mogu pomoći u smanjenju vlažnosti vazduha.

Upotrebom ovih sredstava, možete značajno smanjiti problem kondenzacije na prozorima, posebno tokom hladnih i vlažnih meseci. Ovo ne samo da doprinosi boljem kvalitetu vazduha u vašem domu, već i smanjuje rizik od pojave plesni i drugih problema povezanih sa visokom vlažnošću.