Kako se zaštititi od smrdibuba na prirodan način

Otkrijte kako se prirodno zaštititi od smrdibuba u svom domu. Saveti za efikasnu odbranu od ovih napasnika bez upotrebe hemikalija.

Smrdibube su dosadni insekti koje mnogi vlasnici kuća i stanova žele da se reše. Umesto da posegnete za hemijskim sredstvima, postoji niz prirodnih metoda da se zaštitite od smrdibuba na prirodan nacin koje su efikasne i ekološki prihvatljive.

Upotrebite mirisne barijere

Smrdibube ne podnose miris određenih biljaka i začina. Stavite mirišljave trave kao što su bosiljak, nana ili lavanda oko prozora i vrata. Takođe, cimet ili crni biber rasuti oko ulaza mogu odbiti ove insekte.

Smrdibube su insekti koji se često pojavljuju u domovima tokom jeseni, tražeći toplinu i sklonište od hladnoće. Njihov karakterističan miris i prisustvo mogu biti izazovni za domaćinstvo, ali postoji prirodan način zaštite od njih – mirisne barijere.

Bosiljak – Prirodna prepreka smrdibubama

Bosiljak nije samo ukusan začin u kuhinji, već i izuzetno efikasan za odbijanje smrdibuba. Njegov miris deluje kao prirodna barijera. Posadite saksiju sa bosiljkom blizu prozora, vrata ili na terasi. Osim što ćete imati koristan začin pri ruci, smrdibube će se držati podalje.

Nana – Još jedna biljka koja odbija smrdibube

Nana je takođe odličan izbor za stvaranje mirisne barijere protiv smrdibuba. Sadite nanu oko ključnih tačaka ulaska u kuću. Njen osvežavajući miris će vas obradovati, a smrdibube udaljiti.

Lavanda – Mirisna zaštita i relaksacija

Lavanda je poznata po svojem prijatnom mirisu, ali smrdibube ga ne podnose. Postavite saksiju sa lavandom blizu prozora i vrata kako biste stvorili mirisnu barijeru. Osim što ćete odbiti smrdibube, vaš dom će mirisati divno.

Zatvaranje pukotina i otvora

Smrdibube mogu ući u vaš dom kroz male pukotine i otvore. Redovno proveravajte i zaptivajte sve pukotine na prozorima, vratima i zidovima kako biste sprečili njihov ulazak.

Održavanje vašeg doma bez prisustva smrdibuba i komaraca zahteva pažljivo zatvaranje pukotina i otvora koji bi im omogućili pristup. Evo nekoliko korisnih saveta kako to postići:

Inspekcija i identifikacija pukotina

Redovno pregledajte sve zidove, prozore, vrata i druge površine kako biste pronašli pukotine ili otvore. Pukotine su potencijalne tačke ulaska za smrdibube, dok su otvori za komarce.

Upotreba lepka za pukotine

Za zatvaranje pukotina koristite lepak, kao što je silikon ili poliuretanski lepak. Nanesite ih pažljivo duž pukotine, osiguravajući da nema pristupa insektima. Ovo će takođe pomoći u očuvanju energije i sprečavanju gubitka toplote.

Postoji oko 5.000 vrsti smrdibuba, insekata u obliku štita koji pripadaju porodici Pentatomidae. Jedna od najzloglasnijih iz ove porodice je braon smrdibuba (Halyomorpha halys). Njujorker je opisao ove insekte kao „najštetnije, najdosadnije i verovatno najružnije“ od svih smrdibuba. A evo šta bi trebalo da znate o njima.

Instalacija komarnika na prozore i vrata

Komarnici su izuzetno efikasan način zaštite od komaraca i drugih insekata. Postavite komarnike na prozore i vrata kako biste sprečili njihov ulazak, a istovremeno omogućili protok svežeg vazduha.

Sirće

Sirće je prirodni repelent za smrdibube. Napunite prskalicu belim sirćetom i prskajte po površinama koje često posećuju smrdibube. Takođe, možete dodati malo sirćeta u vodu za čišćenje kako biste očistili površine.

Sirće je višenamenski proizvod koji se može koristiti za različite svrhe u domaćinstvu, uključujući i zaštitu od smrdibuba i komaraca. Evo kako ga možete iskoristiti na najefikasniji način:

Prirodni sprej od sirća

Napravite prirodni sprej od sirća i vode. Pomešajte jedan deo sirća sa tri dela vode u bočici sa sprejom. Koristite ovaj sprej da poprskate prozore, vrata, ćoškove i bilo koje druge tačke gde biste želeli da odbijete insekte. Miris sirća će odbiti smrdibube i komarce, sprečavajući ih da uđu u vaš dom.

Dodajte sirće u čišćenje

Prilikom čišćenja prostora u vašem domu, dodajte malo sirća u vodu ili sredstvo za čišćenje. Ovo će osvežiti miris i dodatno odbiti insekte. Posebno obratite pažnju na područja gde se često pojavljuju smrdibube, kao što su kuhinja ili kupatilo.

Korišćenje sirća u zamkama

Ako pravite zamke za smrdibube ili komarce, razmislite o dodavanju sirća kao privlačnog elementa. Na primer, možete napraviti jednostavnu zamku sa sirćem i deterdžentom za sudove. Smrdibube će biti privučene mirisom sirća, ali će se utopiti u rastvoru deterdženta.

Klopke za smrdibube

Postoje komercijalne klopke za smrdibube koje možete postaviti u svoj dom. Ove klopke privlače i hvataju ove insekte bez upotrebe hemikalija.

Smrdibube su česti gosti u mnogim domovima i ponekad mogu postati prava napast. Korišćenje klopki za smrdibube može biti izuzetno efikasan način da se smanji njihova prisutnost. Evo kako da iskoristite ove klopke na najbolji način:

Izbor prave klopke

Na tržištu postoje različite vrste klopki za smrdibube. Možete se odlučiti za lepljive klopke, električne klopke, ili one koje koriste svetlosne privlačne elemente. Važno je odabrati klopku koja će najbolje odgovarati vašim potrebama i prostoru.

Postavljanje klopki

Kada odaberete odgovarajuću klopku, postavite je na mesta gde ste primetili najviše smrdibuba. Obično su to prozori, vrata, ili druge otvorene površine kroz koje smrdibube ulaze. Klopke treba postaviti tako da budu lako primetne za insekte.

Zaključak

Zaštita od smrdibuba može biti efikasna i bez upotrebe hemikalija koje štete životnoj sredini. Primenom ovih prirodnih metoda možete se zaštititi od ovih dosadnih insekata i učiniti svoj dom udobnijim i bezbednijim.