Retki roze skakavac pronađen u Americi

Da li ste znali da skakavci mogu biti i ružičaste boje?

Roze skakavac? Stanovnici Teksasa otkrili su izuzetno retkog posetioca koji je prošle nedelje pronađen u vrtu u Ostinu.

Upečatljivog insketa je otkrio trogodišnji dečak. Iako je neobičan, roze skakavac nije jedinstven – slične šarene inkarnacije skakavca pronađene su na farmi Viltšir (Wiltshire) u Velikoj Britaniji, na brdima Belfasta i na nekim mestima u Japanu.

Zašto ružičasta, a ne plava ili narandžasta?

Većina skakavca je mutne smeđe i zelene boje. Ove boje možda nisu tako privlačne kao ružičasta, ali su mnogo pogodnije za stapanje sa dugačkom travom i grmljem. Skakavci dugačku travu nazivaju domom – i samim tim su u prednosti sa skrivanjem od gladnih predatora.

Retka genetska mutacija koja se zove eritrizam može izazvati kod nekolicine izabranih skakavaca da poprime ružičastu nijansu, kao što je to slučaj sa ovom vrstom skakavaca.

Eritrizam je stanje koje uzrokuje crvenilo, u različitim nijansama od ružičaste i crvene boje. Kod ljudi ovaj fenomen može da prouzrokuje crvenu kosu i pege. Međutim, može uticati na ostalo, od dlake do kože, od perja do ljuske jajeta.

U većini slučajeva, to je uzrokovano genetskom oštećenjem koja rezultira nedostatkom eumelanina (tamni pigment) ili prevelikom proizvodnjom feomelanina (crveni pigment). Međutim, bilo je izveštaja da pčele stiču eritrizam nakon što su razvile ukus za šećerni sirup obojen crvenim bojama.

U slučaju roze skakavca, to bi mogla biti genetska mutacija koja uzrokuje stvaranje viška pigmenta, što bi moglo pružiti neku vrstu maskirne prednosti za život na crvenim biljkama.

To pokazuje koliko je raznolik i intrigantan svet insekata.

Jedna od posledica ove mutacije skakavaca jeste i to da ih čini metama za ptice i grabljivice koji ih neretko mogu doživeti kao „užinu“.

Smatra se da je ova eritristička mutacija dominantna osobina među pravokrilcima, ali kako je većina lišća zeleno, ovi roze skakavci retko prežive pa se zato i retko nalaze.

Ali može postojati još jedan razlog što su roze skakavci retki – većina njih su larve (nezreli skakavci, u drugom stadijumu razvoja), a ne odrasle jedinke. Prema Hillmanu, larve mogu izrasti i razviti tamnije smeđu ili zelenu boju kako postepeno stare.

Bez obzira na to, oni su redak prizor – i zbog toga je pravi užetak videti neobičnog i prelepog roze skakavca.

Ako su vam potrebni komarnici kontaktirajte nas putem našeg obrasca koji se nalazi na ovoj stranici. Pozovite nas na sledeći broj +381 63 8174 806 ili nam pošaljite e-mail na [email protected].